Att göra i sin trädgård

Att göra i sin trädgård

Nu är våren här på riktigt i hela landet. Man kan vara ute mycket och pyssla i trädgården och se över sina växter, buskar och träd. Barnen börjar även springa ute på gräsmattan och rulla sig i gräset så se upp för brännässlor, hur får man bort dem och vad ska man tänka på om man bränner sig? Ta även hand om andra ogräs så som slideväxter eller kirskålen som blommar nu. Ofta hittar vi svalört i gräsmattan så medan barnen springer runt omkring så ta tag i ogräset.

1/ Hur får man bort brännässlor?

Hur får man bort brännässlor ? Det är inte lätt att bekämpa nässlor eftersom det är en envis växt som inte vill försvinna. Om du hittar mycket brännässlor hos dig kan det bero på övergödsling det finns för mycket kväve i jorden. Man kan försöka med ogräsbrännaren, men effekten brukar inte bli långvarig på grund av de djupa, långa rötterna i flera våningar. För att få ett längvarigt resultat använd Roundup men tänk på att dosera rätt för att respektera naturen.

Om du får brännässlor utslag så skölj under kallt vatten några minutes och om du vill kan du förstärka med ett kylbalsam. Brännässlor utslag är inte farliga men man bör skölja med kallt vatten på en gång.

2/ Hur blir jag av med andra olika ogräs

Kirskålen är ett krångligt ogräs så som brännässlorna. Ogräset har stora blad och tränger ut allt annat så om man vill bekämpa kirskålen så kan du antingen klippa ner den, eller slå av fröställningarna innan den går i frö. Det lönar sig inte att försöka gräva upp den. Då har man bara av rötterna och varje ny rot kan bli en ny planta. Annars kan du försöka kväva kirskålen eller använda Kirskål Roundup.

För att bekämpa svalört i en rabatt, gång och gräsmatta är inte lätt, då det gäller att komma åt rotsystemet, rötterna måste helt bort om bekämpningen av svalört ska vara effektiv.

Snårvinda är en  vindeväxter och en av Sveriges vanligaste slingerväxter. Blommorna är trattlika och vita ej att förväxla med åkervinda vars blommor är lite mindre, har rosa streck på utansidan av kronbladen och ofta en rosa ton. Akta så att dem inte slingrar runt andra växtre och stryper dem.

3/ Slideväxter

Slideväxter kan vara farliga så som parkslide. Parkslide har ljusgröna blad och  röd stam. Parkslidens rötter är starka och kan leta sig in under hus och genom asfalt och förstöra din trädgård. Det är inte rekommenderat att kapa plantan så gräv upp så många rötter som du kan hitta. Alternativt så kan du välja Roundup för att bekämpa parkslide.Webbplatsutforskare Webbplatsutforskare