Dags att prata jordbruk och mer om ogräs

Dags att prata jordbruk och mer om ogräs

Även jordbruket sätter fart nu på våren men vad hittar man för ogräs här ? Vad gör man åt vitgröe och åkertistel ? Kan man använda Roundup för jordbruk ? Eftersom vi pratar om ogräs så vad är egentligen effekten av ogräs ? Det finns naturliga metoder så som att ånga ogräs men även effektiva ogräsmedel. Så för att njuta av en fin och härlig trädgård och jordbruk så gäller det att ta hand om ogräset på rätt sätt för att få ett långvarigt resultat.

1/ Vad finns det för ogräs på åkern?

Vitgröe är ett ettårigt ogräs som sprider sig lätt över åkrar och trädgårdar. För att bli av med vitgröe måste man vara envis och ta bort dem snabbt innan dem hinner föröka sig.  Åkertisteln finns ofta i åkrar och det är en flerårig grågrön ört med små lila blommor . Åkertistel anses vara ett svårbekämpat ogräs i hela Sverige.  Åkertisteln är speciell för när man hackar sönder rotsystemet så kommer knopparna att gro i alla fall. Ta gärna bort dem med Roundup jordburk.

Du kan även hitta malörtsambrosia (ambrosia artemisiifolia ) den sprider sig ofta snabbt som ett vanligt ogräs i Sverige. Malörtsambrosian är mycket allergiframkallande så ta på dig handskar och rensa bort den direkt.

2/ Vad är effekten av ogräs

Ogräs måste tas bort  för att effekten av ogräs på andra växter är väldigt negativ. Vissa ogräs tar näring av andra växter, planter och träd så att dem dör ut eller mår helt enkelt dåligt. Det är viktigt att gödsla och ge näring åt dem växterna som du vill behålla så som gräsmattan t.ex. En stark gräsmatta och friska växter är mer uthålliga mot ogräs och då blir den negativa effekten lägre. Se till att omgivningen och jorden gynnar dina växter och inte ogräset. Man identifierar ogräs med att det är växter som antingen stör växtligheten runt omkring eller växer på fel plats.

3/ Vad finns det för naturliga metoder?

Ogräs hittar man överallt, ogräs i rabatten, i trädgården och i jordbruket. Men för utom att dra upp ogräset för hand, då man måste vara noga med att få upp hela plantan inklusive rötterna, finns det andra möjligheter? Jo, det går att ånga ogräs men tänk på att det inte fungerar på rotogräs. Man kan köpa en ogräskokare som fungerar ungefär som en vanlig vattenkokare för att ånga bort ogräset men det är ganska tidskrävande och resultatet kan vara mycket varierande.

4/ Fördelar med  kemsika produkter?

För dem allra svåraste ogräsen och om dem sprider sig över stora ytor  så använd gärna en kemisk produkt för att vara så effektiv som möjligt. Roundup för jordbruk som Roundup bio fungerar utmärkt. Fördelarna är att kemisk bekämpning bidrar till högre och säkrare skördar som sänker på så vis  produktionskostnader. Det har även en mer långvarig effekt även i hemmabruk. Roundup för jordbruk kan köpas hos dem kända återförsäljarna där du hittar även andra ogräsmedel som biltema. Roundup är effektivt mot ogräsbekämpning.Webbplatsutforskare Webbplatsutforskare