Hur tar man hand om sin trädgård på sommaren?

Hur tar man hand om sin trädgård på sommaren?

Nu är det dags att flytta ut och leva tillsammans med sin trädgård på allvar så vad kan vara vackrare än en tjock, jämn och grön gräsmatta utan ogräs? Här komer lite tips till en fräsh och mjuk gräsmatta som man kan njuta av hela sommaren och även den nästkommande. Juni är också en tid för att plantera buskar, träd och bärbuskar. Njut av den härliga grönskan och söta jordgubbar, kan det bli mer sommar?

 

1)   Trädgård : Att tänka på för att förbättra sin gräsmatta

För att förbättra sin gräsmatta så är det först och främst viktig att gödsla gräsmattan tre gånger om året. Den första gången när gräset börjar bli grönt, den andra ungefär 6 till 7 veckor senare och så avslutningsvis en gång till med samma tidsintervall. Om du har fått mossa i gräsmattan så beror det ofta på näringbrist, därför är det bland annat viktigt att gödsla. För att inte döda gräsmattan är det även viktigt att vattna gräsmattan under sommarmånader så att gräset håller sig grönt och fräsht. Tipset för att inte få in mossa, maskroser och ogräs är verkligen gödsling och vattning men även klippning. En gräsmatta borde klippas en gång per vecka för att få den riktigt tät, gräset borde vara mellan 4-5 centimer högt.

Tuvor och maskroser kan tas bort för hand även om dem har en enastående förmåga att etablera sig i gräsmattor . Vänta med att kratta till gräset är grönt för att inte förstöra växtligheten.

 

2)   Vad gör man åt olika ogräs?

Vad kan man göra åt olika ogräs? Här kommer lite tips på två av dem.

Tidigare användes tomtskräppa som läkeväxt och den känns lätt igen på de stora gröna bladen och den kan bli ungefär 45 centimeter. Tänk på att tomtskräppans stora blad blockerar ljus och vatten från andra växter så det är viktigt att ta bort dem för att rädda växtligheten runt omkring. Skräppaplantor behöver ej grävas upp utan skär av den kraftigaste vertikala roten med t.ex. en spade 5 cm under bladrosetten.

Våtarv är en ettårig ört med breda, saftigt,  äggrunda gröna blad med kort skaft och små vita blommor. Våtarv kan blomma när som helst under året, bara det är milt väder. Våtarv är ett vanligt ogräs som kväver alla växter i sin närhet. Den sprids mycket snabbt då den är fröproducerande. Det gäller då att rensa, rensa och rensa och aldrig låta dem gå i blom eller använda herbicider för att bli av med den.

 

3)   Vad kan jag plantera i juni ?

Det är dags att plantera värmjekrävande grönsaker och bär så som majsen så om du inte har förodlat, kan du direkt så nu under en fiberduk. Du kan äve plantera rädisa och dill, som skall konsumeras allteftersom det är nytt och fräscht.

Nu i  juni är även en bra tid att plantera nya perenner, träd och buskar men glöm inte även bärbuskararna  i din trädgård. Var noga med att rensa ogräs och förbereda jorden ordentligt.Webbplatsutforskare Webbplatsutforskare