Några generella höstråd i ett avlångt land

Några generella höstråd i ett avlångt land

Härliga vackra oktober är här med fina höstdagar. Vackra färggranna blad som faller ner på marken. Det är dags att börja kratta och klippa gräset en sista gång innan vintern. Tänk på att klipphöjden då bör vara 4-5 cm. Vattna gärna om hösten är torr, det skyddar mot frys och brännskador på våren. Rensa upp det sista ogräset, det ska nu bort innan frosten kommer. Det går även bra att plantera lite till och dela växter om du inte bor i dem mest norra delarna av landet.

 

1/ Förbered din trädgården innan vintern

Det är dags att kratta löv men bara om alla löv har ramlat ner ifrån träden, annars får du göra det fler gånger. Om alla löv har ramlat av kan du med fördel sprida ut dem i rabatten. Täck rabatterna med löv på så vis så kommer löven att förmultna Under vintern och ge näring till din jord. En bra teknik för att slippa bära bort löven och samtidigt få bra rabatter inför våren.

Klipp även gräset en sista gång klipphöjden bör vara mellan 4-5 centimeter. När du ställer undan din gräsklippare för säsongen tänk på att gå igenom din gräsklippare grundligt så att den är i fint skick när våren kommer.

Ta tag i det sista ogräset. Alla fleråriga ogräs sitter gärna kvar långt in på vintern och nu är den basta perioden för att ta bort dem. Alla ettåriga ogräs har redan fröat av sig så det är inte så mycket att göra med dem men försök få med så mycket rötter du kan och låt inte renset ligga kvar i rabatten.

Plantera och dela växter! Det går att plantera och dela perenner så länge som inte frosten har kommit. Det är en perfekt tidpunkt då det är fuktigt i luften och jorden dygnet runt. Man kan även fortsätta att skörda morötter, kål och lök allteftersom man vill äta, men det mesta av växtligheten går i en viloperiod nu.

 

2/ Sverige är ett avlångt land

Som vi vet så är Sverige ett avlångt land. Olika årstider inträffar lite olika beroende på var man bor i landet. Vissa växter, bär och buskar trivs bättre i dem södra delarna medan andra tycker bättre om det norra landskapet, precis som att olika ogräs finns beroende på var du bor i Sverige. I våra artiklar som i många andra så utgår man från vad som händer i Svealand och sen får man anpassa. Om du bor t.ex i Göteborg,  Helsingborg, Strömstad  eller Orust så får man oft börja lite tidigare med vissa trädgårdarbetan som finns för just den månaden. Bor du mer norrut mot Östersund eller Luleå borde du kanske starta krattningen tidigare så som att vissa växter ska planteras lite tidigare.Webbplatsutforskare Webbplatsutforskare