Några goda råd till din trädgård i juli

Några goda råd till din trädgård i juli

I juli månad är det semestertider. Lata dagar som flyter förbi. Det är bästa perioden för att vara ute i trädgården bara för att njuta men även för att påta i jorden. Med alla dessa varma dagar är det viktigt att vattna men även att gödsla och ta hand om häckar och buskar. Vissa buskar kan även beskäras i juli. Så ta vara på både dig och din trädgård i lugn och ro absolut ingen stress.

 

1)   Underhålla gräsmattan

Oavsett vilken typ av gräsmatta som du har och som passer i din trädgård så är det viktigt att hålla den frisk. En gräsmattan ser frisk ut om den vattnas med jämna mellanrum. Det bästa är  att vattna på kvällen då vattnet inte avdunstar lika lätt. Om du drömmer om en  du absolut grön gräsmatta även under sommarens torrperioder så ska du börja vattna redan när gräset skiftar till mörkgrönt, ett säkert tecken på att den börjar lida av torka. 

I samband med vattningen kan det vara bra att gödsla eftersom gödsel verkar bäst då marken är fuktig. Undvik alltid att gödsla i för starkt solljus, det kan ge gräsmattan brännskador. Men varför är det viktigt att gödsla? Därför att vi vill gärna ha slitstarka gräsmattor som står emot konkurrensen med ogräs men även som håller för lek och mys. Gödsel är helt enkelt viktigt för en välmående gräsmatta.

Fortsätt att klippa gräset regelbundet under hela säsongen men undvik att klippa ner det under de torraste perioderna. I regel brukar en höjd runt 4 centimeter.

 

2)   Vad är viktigt att göra med häckar och buskar

Häckar och buskar behöver också vatten nu under den torra perioden. Vattna regelbundet, gör gärna turer i trädgården för att se hur dina växter mår. Lägg gärna kompostjord på rabatter och runt buskar. Det ger dem näring och konkurrenskraftiga mot ogräs. Hittar du ogräs i häcken så börja att rensa bort och sen kan du lägga på täckbark eller täckduk.  Häll gärna på lite småkornigt grus för att täcka duken. När häcken sen blir blir tätare så blir det svårare för solen att komma fram och då växer ogräset  inte lika mycket. 

Ett av problemen med ogräs i häcken kan vara rävsvans som blommar just under juli till september. Rävsvans  kan ju vara ogräs, allt beror ju på om det ligger på fel plats och breder ut sig för mycket. Rävsvans  blir runt 30 till 80 cm hög och blommarna är vanligen mörklila.

 

3)   Vilka  buskar och träd kan jag beskära ?

I juli, augusti och september kan man beskära både björk, bok, körsbär och även lönn och snöflockbuske.

För buskar gäller samma sak som för träd, det vill säga att när du beskär bör du försöka bevara buskens naturliga form och växtsätt. Olika växtsätt för olika buskar var noga med vilken buske du har. Det är även viktiga att få in ljus och luft i mitten av  buskens eller i trädets krona.  Tänk på att använda ordentliga redskap, det ska vara vassa och bra arbetsredskap när du beskär.

På lövfällande buskar räcker det med att ta bort de äldsta grenarna regelbundet. Det gäller att hålla busken luftig och fri från döda delar så den kan få nya skott, samtidigt som den hålls frisk och fin. Tänk på att buskar som blommar tidigt kan beskäras efter blomningen. Webbplatsutforskare Webbplatsutforskare