Några goda råd till trädgårdslandet

Några goda råd till trädgårdslandet

Nu är det härlig sommar med sol och värme men tänk på att unga plantor kan bränna sig i solen precis somm oss. Ett bra tips är därför att vänja dem långsamt vid sol, vind och regn genom att sätta dem på en halvskuggig plats de första dagarna.

Sen är det dags att påta i sitt trädgårdsland men glöm inte att rensa bort ogräs även högt ogräs. Vilka är våra vanligaste ogräs? och hur gör  man för att bli av med brännnäslor?

 

1)   VIlka är våra vanligaste ogräs ?

Man brukar identifiera  två olika sorters ogräs ; fröogräs och rotogräs. Fröogräs sprider sig med vinden och är svåra att sätta stopp för och rotoogräs sprider sig med delar av rotsystemet. Här kommer några exempel på vanliga ogräs.

Kvickrot är mest ett problem på åkrar, i gräsmattan försvinner kvickrot snabbt när gräset klipps och i rabatterna är det ganska lätt att dra upp hela plantan. För att känna igen den titta på kvickrot bilder.

Kirskål eller kärs (khärs ogräs) som den också kallas är väldigt livstark och täcker ofta  stora områden. Kirskålen är ett ogräs som man känner igen genom sina vita blommor. Men så som kvickroten så kan man klippa ner den regelbundet och till slut så brukar kirskålen tröttna. Samma sak i rabatten där man kan man dra upp de långa rötterna för hand, en efter en.

Våtarv är ett av världens vanligaste ogräs. Våtarv känns  igen på de små hår som ligger på rad  och som pryder ena sidan av stjälken. Ett annat kännetecknande är att den kan blomma året om, även mitt i vintern om temperaturen är mild och marken bar.

Även brännässlor är ett vanligt högt ogräs som man lätt känner igen och som trivs på kväverika jordar.

 

2)   Hur tar man bort ogräs i trädgårdslandet?

Först och främst så är det bäst att göra ett förebyggande arbete mot ogräs. Man skapar helt enkelt bra förutsättningar för prydnadsväxterna så att dem blir ordentligt starka och kan stå emot ogräset. Börja med att rensa din rabatt innan du sätter ner nya planter. Tänk även på att vattna och att jorden är luftig och mullrik. Ett annat bra tips är att plantera tätt så att inte ogräset hittar sin plats.

Som sagt tidigare så har vi identifierat två olika ogräs som tas bort lite olika. Fröogräsen är lättare att ta bort med deras grunda rötter men tänk på att vissa fröogräs sprider frön hela säsongen så  det är viktigt att ta bort dem innan fröna sprids.

Knepet med rotoogräs är att starta redan på våren att rensa bort dem. Denna teknik är effektiv eftersom ogräset behöver då mycket av sin näring för att göra nya blad och har därför mindre energie för att föröka sig.

Brännässlor är envisa, och för att få bort brännässlor så gräv bort plantorna och se till att hela växten kommer bort även alla rottrådarna. Du kan även använda en kemisk produkt För att ta bort brännnässlor. Glöm inte att du kan Även koka soppa på vanligt ogräs som trivs på kväverika jordar.  Webbplatsutforskare Webbplatsutforskare