Olika produkter för att bli av med ogräs

Olika produkter för att bli av med ogräs

Visst är sommaren snart här med sol och bad och varma dagar. Men med dem fina dagarna är det inte bara bär och vårblommande buskar du ser utan även alla möjliga sorters ogräs. Den mest kända tekniken är självklart att dra upp ogräser för hand eller med hjälp av vissa redskap. Det går även att ånga bort olika ogräs men det finns också en lôsning som är användbar för särskilt envisa ogräs eller dem som har brett ut sig på väldigt stora yter. Då kan den vara praktiskt och mer effektivt att använda Roundup.

 

1/ Vad finns det för olika kemiska produkter?

Det finns olika kemiska produkter att välja på. Roundup använder sig av en kemisk ogräsbekämpning men som har anpassade doseringar. För att ett ogräsmedel ska kunna vara effektivt så måste det användas på rätt sätt. Läs bruksanvisningen ordentligt innan användning. Det är ingen idée att över dosera det ger ingen bättre effekt och det kan vara farligt för både dig och naturen. Verkningtiden varierar lite beroende på väder men man får vänta runt en vecka innan bladen gulnar och rötterna ruttnar. Roundup verkningstiden är alltså ganska snabb.

Roundup är ett ogräsgift som innehåller det aktiva ämnet glyfosat, som är ett av ett fåtal verksamma ämnen som är godkända för ogräsbekämpning i svenska hemträdgårdar. Glyfosatet, som är en växtgift läggs på bladen och sen kommer dem att ta sig ner i rötterna fôr att helt förstöra dem. Denna process är specifik för växter och är därför relativt harmlös för människor. Det finns även växtgift så som Rambo ogräsmedel.

 

2/ Vad finns det för naturliga metoder?

Om man vill försöka att undvika ogräsgft så finns det den helt vanliga metoden som består av att dra upp ogräset för hand eller använda sig av olika redskap och maskiner. Det går även bra att ånga bort ogräs. Då använder man sig av en ångkokare som fungerar som en vanlig vattenkokare, fungerar dock inte på rotogräs. Dessa knep är dem mest naturliga men dem är ganska tidskrävande, allt beror på vilka ogräs som du vill ha bort. Det finns dem som försvinner ganska  lätt av uttröttning men sen finns det dem som är mer envisa och då gäller det att vara mer envis än ogräset. Man kan även använda sig av ättika eller salt som är populära alternativ för att bekämpa ogräs. Den anses vara en lågriskprodukt men är inte heller den helt ofarliga. Välj tekniken som passar dig, din trädgård och dina växter bäst. Webbplatsutforskare Webbplatsutforskare