Rabatten och trädgården – Vad kan man skörda och plantera

Rabatten och trädgården – Vad kan man skörda och plantera

Augusti är även en härlig period i trädgården. Njut av grönsaker och bär och börja att plantera, särskilt i dem norra delarna så är det bra att inte plantera fösent. Augsti betyder även skolstart och nya friska tag inför hösten och vintern. I trädgården är det lite samma sak, det är även här dags att förbereda den nya säsongen.

1)   Vad kan man skörda  och plantera?

Du kan alltid börja med plocka frön som du sparar för att kunna uttnyttja nästa säsong. Klipp och rensa bort allt som har vissnat och skörda frukterna. Grönsaker och frukt mognar mycket under den här perioden. Plocka in hallon och plommon och gör goda pajer och sylter. Forsätt även att njuta av dem senblommande buskarna.

Det är även dags att plantera vintergrönt och barrväxter, passa på innan det blir för kallt. Det är viktigt att dem kan etablera sig innan hösten och glöm inte att vattna. Det âr verkligen en perfekt tid för att plantera buskar, perenner och träd. Det finns plantera guider på nätet och även i bokhandel. Det kan tex särskilt bra att plantera visssa växter som är lite ömtåligare så som rosor innan det blir för kallt. Det är även bra på sensommaren att dela perenner som blommar på våren.

2)    Hur får man bort snårvinda?

Snårvinda är  en av Sveriges vanligaste slingerväxter. Den blir två till tre meter lång och växter ofta på häckar. Denna slingerväxt får ofta för sig att växa där man inte vill och breda ut sig.  Alla ogräs går att bekämpa genom rensning men snårvinda är särskilt svårt att ta bort. Om man vill utrota snårvinda gäller det att få bort alla rötter och hålla koll att dem inte kommer tillbaka. Lättare är att använda ett ogräsbekämpningsmedel så som Roundup för att få ett mer effektift resultat och mer långsiktigt. Glöm inte att använda dessa produkter på rätt sätt, läs bruksanvisningen.

3)   Tänk på att lufta uterum och växthus 

Uterum och växthus kan bli olidligt varma under högsommaren. Tänk på att även växter har svårt för om det blir för varmt. Öppna fönster och dörrar. Om det är en riktig varm sommar så är en bra teknik att spruta golvet med kallt vatten då svalnar växthuset ganska snabbt. Om det är en kallare sommar så behöver du inte vädra lika mycket. Ta vara på sensommaren som kan ofta bli en härlig tid att njuta av.Webbplatsutforskare Webbplatsutforskare