Råd om plantering och beskärning i mars

Råd om plantering och beskärning i mars

Nu i mars så börjar naturen att sprudla men tänk på att det är forfrnade vårvinter dvs att man aldrig riktigt vet säkert hur vädret blir i mars. Ömsom vår, ömsom vinter. Men hur som helst så börjar värmen att  komma och det börja växa och gro. Det finns flera saker att göra som beskärning och plantering av vissa växter inomhus så som lavendel som kan planteras i mars men i kruka. Börja även hålla koll på spirande ogräs i rabatterna, de kommer upp fortare än du tror.  Passa på att ta bort dem på en gång när ogräsets rötter fortfarande är späda. Vi ger även några tips om hur man kan ta bort mossan ur gräsmattan ?

1/ Vad kan man plantera i mars

Mars är en lite osäker månad då det kan ligga snö kvar på många platser i landet och på andra ställen har snön och kylan försvunnit. Men det  är i alla fall  dags att börja förkultivera på allvar förutom för dem som bor längst i norr ni får nog vänta lite till. För inomhusodling kan man börja med att plantera i mars grönsaker så som tomater, purjolök, paprika och gurka. Det går även bra att odla vissa kryddor så som basilika och kryddor.Ta fram sättpotatis och låt den gro.

Vid den här perioden av året så kan du plantera lavendel i mars men i kruka. Lavendel förökas antingen med frö eller sticklingar. När plantorna är tillräckligt stora att hantera planterar man dem en och en i varsin kruka. Låt dem stå på skyddat läge och växa till sig innan de planteras ut i rabatten. Lavendel älskar sol och vill växa i väldränerad jord som gärna får innehålla ett extra tillskott av kalk. Lavendel tycker om torr jord.

2/ Dags att beskära och plantera i kruka

Du kan fortsätta med busk- och trädbeskärning om du inte gjorde det redan i februari. Hela naturen så som buskar håller på att vakna till liv så det är dags för beskärning men välj en dag då det inte är för kallt temperaturen ska ligga över 10 minusgrader. Lämpligt är det att beskära olika fruktträd äppelträd och päronträd, men de behöver oftast bara gallras.

Lagerträd är en buske eller litet träd som kommer från länderna kring Medelhavet. Man blir lätt förtjust i denna växt som dessutom håller sig grön året om. Under sommartid trivs växten ute i ett soligt och varmt läge men tänk på att lagerträd behöver mycket vatten. Lagerträd kan du köpa hos alla kända  återförsäljare.

Ytterligare en favorit som luktar gott i trädgården är doftschersmin. Obs. att den inte heter "jasminbuskar", som är en väloftande slingerväxt, och som hos oss odlas i kruka. Många blandar ihop dessa växter så läs på för att veta vilken växt du vill verkligen köpa.

3/ Hur behandlar jag mossan

En av dem vanligaste problemen att man får mossa i gräsmattan beror på näringsbrist. Men hur får man bort mossan ? Jo eftersom en gräsmatta är väldigt näringskrävande så måste man gödsla så att den får all den näring som behövs så att den kan stå emot konkurrensen av mossa och ogräs. För att ta bort mossan måste man alltså se över förutsättningarna och ändra dem om det behövs  för att få mossan att trivas sämre. Misstänker man att man har en försurad jord bör man höja pH-värdet för att gynna gräset istället för mossan. Weedkiller Videos

Webbplatsutforskare Webbplatsutforskare