Ta hand om rabatten

Ta hand om rabatten

Eftersom värmen kommer så är det dags att ta hand om rabatten. Sköta om, pyssla och till och med plantera ut krukväxterna som du har planterat inomhus på vårvintern. Ta vara på dina helger för att knåpa i rabatten i starkt solsken. Hur plantera man t.ex. björnbär och hur tar man bort ogräs i rabatten? Vi svarar på några av dina frågor.

 

1/ Hur plantera och sköter man björnbär ?

Björnbärsbuskar växer vilt i södra och mellersta Sverige, bären är blå- eller rödsvarta.

Björnbär bör planteras på våren eller hösten och dem behöver mycket sol så plantera dem i solläge för att bären ska få smak. Björnbär vill gärna ha jord med högt pH-värde. Jorden ska även vara mullrik och vattenrik.

Här kommer lite björnbär skötsel råd. Som sagt tidigare så behöver busken sol och vatten. Plantera björnbär i söderläge. Jorden ska vara mullrik och näringsfylld. Gödsla gärna om det behövs. Tänk även på att plantera dem djupt.  Krav för god skörd. Ta inte bort de nya skott som kommer på sommaren, men sprid ut dem på jorden. Dessa blir de bästa fruktbärande grenarna nästa säsong.

 

2/ Hur tar man bort björnbärssnår?

För att ta bort björnbärsnår och björnbärsbuskar så måste du försöka att trötta ut växten genom att hela tiden ta bort och skära bort skotten. Man måste försöka bryta björnbärsnårets energikraft. Tänk även på att du kan använda en kemisk produkt för att få ett långvarigt och effektivt resultat.

 

3/ Vanligt ogräs i rabatten

Det finns olika ogräs i våra rabatter så som svinmålla det är ett ganska trevligt ogräs  eftersom den egentligen är en bortglömt matväxt. Det är ingenfara att ta bort svinmålla, den dör så fort du klipper gräset. Den tål inte ständig nerskärning.

Sen har vi bräken eller som vi oftast kallar dem ormbunkar. Om du vill ta bort bräken så måste du vara  ihärdig och konstant rycka bort alla gröna delar, så tröttar man ut dem till sist. Om dem har för djupa rötter så välj gärna Roundup.

Om du hittar parksallat i din rabatt så är det krånligare att få bort. Det är ett mycket besvärligt ogräs som sprider sig med rotbitar. Så det är bara att vara lika envis med parksallat som med bräken dvs envis handrensning så att fröspridning förhindras. Undvik att plantera nytt där parksallaten växer, tills den är bortrensad. För att rädda vaxterna runt omkring kan du ta bort dem tills du har fått bukt med parksallaten.

 Webbplatsutforskare Webbplatsutforskare