Trädgård – Att tänka på innan vintern

Trädgård – Att tänka på innan vintern

Nu kommer vintern. Det är dags att se upp för frosten. Ta in känsliga växter och lägg dem i krukor så att dem håller sig under vintern. Det finns fortfarade tid för plantering i dem södra delarna, som tex ljung och andra buskar. Annars är det också bra att vinterbona rabatten forsätt att rensa det sista ogräset och plocka bort döda blommor och blad och pinnar och grenar som ligger och skräpar.

 

1)   Se upp för frosten 

Man är fortfarnade van vid lite värme men frosten kan komma snabbt om den inte redan har kommit allt beror på var du bor i landet. Men det är i alla fall hög tid att ta in känsliga växter. Plantera dem i krukor och ställ dem i garaget men tänk på att dem behöver fortfarande ljus och vatten så glöm inte att vattna.

Kratta och räfsa bort löven innan snön kommer och gå en vända i trädgården för att ta bort döda och ruttna blommar och blad och annat som du snart inte kunna komma att se när snön har kommit.

 

2)   Tips för rabatten 

Precis som i trädgården så är det dags för en sista rensning av rabatten, kanske finns det lite ogräs kvar eller ruttna blad. Men rabatten behöver inte alls grävas in över vintern.

Du som vill plantera  buskar eller rosor (använd roshandskar), så finns det fortfarnade tid för det. Det är en unik månad att göra så om du bor i dem i mellan eller i dem sÖdra delarna. I norr âr det lite sent, kylan har redan kommit. Det är dags för de sista lökplanteringarna men det går även att plantera hyacinter och krokus. Läs en plantera guide på nätet eller

Ljung är en perenn växt som kommer tillbaka år efter år. Ljungplantorna växer som små låga buskar, lite utbrett. Hösten passar perfekt att plantera ljung  i höstkrukan. För att lyckas med din höstkruksplantering så välj en kruka med hål i botten så att vattnet kan rinna ut. Använd en fiberduk innan du lägger ner jorden. Ta bort plastkrukan och häll på med mera jord.Webbplatsutforskare Webbplatsutforskare