Trädgård – Ta hand om din gräsmatta

Trädgård – Ta hand om din gräsmatta

Nu börjar våren att komma. Frosten försvinner mer och mer och solen och dem ljusa dagarna börjar även att komma. Se upp för froståterfall. Mars är ofta en osäker årstid. Det är i alla fall dags för vårstädningen inte bara inne men även ute i trädgården. Snön har nu smält bort och man kan lätt börja kratta och plocka bort grenar och annat som skräpar. Kanske finns det kala fläckar i gräsmattan? Vad gör jag då? Det finns kanske redan ogräs som korsört som har tagit sig upp, ta hand om dem på en gång innan dem tar över din trädgård. Vi tänkte även prata om tistlar. Härligt att komma ut i trädgården igen.

1/  Vårstäda 

Börja att vårstäda. Rensa bort löv och döda grenar i trädgården. Gör även fint på trappan, ta bort gammalt granris och vissen ljung och rensa bort gamla krukväxter som står och skrotar. Tiita även över ditt växthus och städa upp uteplatsen så att du redan nu kan njuta av den första vårsolen på en undanröjd ordentlig uteplats. Ta bort helt enkelt allt trädgårdavfall som du nu hittar efter vintern. Antingen kan du ta bort trädgårdsavfallet själv annars om det är stora mängder kan du anlita en firma.

Håll även utkik efter vårpigga mördarsniglar i slutet av månaden. Ju tidigare du börjar plocka bort dem desto mindre hinner de föröka sig.

2/ Tips mot kala fläckar i gräsmattan

Om du har  kala fläckar i gräsmattan så kan du rugga upp jorden och så i nytt gräs när våren kommer på allvar. Temperaturen bör vara över 10 grader om du vill så nytt gräs på kala fläckar. Toppdressa först för att jämna ut ytan och ge gräsfröna en bra såbädd. Innehållet av sand och mull gynnar gräsets tillväxt och nybildningen av skott. Toppdressing hjälper även att hålla fukten kvar i gräsmattan så att den blir tätare och jämnare.

Tänkt på att en gräsmatta tömd på näring har ingen motståndskraft mot inkräktande mossa och ogräs. Därför är det otroligt viktigt att gödsla flera gånger per säsong så att gräset blir friskt och starkt och så slipper du kala fläckar.

3/ Hur får jag bort olika vanliga ogräs och tistlar

Korsört  är ett vanligt ogräs som man hittar lätt i trädgården och i gräsmattan men det är ett ogräs som liten och har svag men däremot så producerar den stora mängder frön det är därför den förökar sig snabbt och den brer ut sig.  Den är ovanligt härdig mot kyla och har lång blomningstid. Korsört, ett giftigt ogräs som förekommer året runt. Korsört är ett högt ogräs som måste tas bort eftersom den tar näring från andra arter och växter i din trädgård. Korsôrt fungerar som andra ettåriga ogräs så som bergsbränna.

Bergbräsman (Cardamine hirsuta) har en livscykel på bara tre till fyra veckor. Cardamine hirsuta producera väldigt mycket frön så man tappar lätt kontroll över detta ogräs det blir som ett snår. Det är ett högt ogräs och den raka stjälken kan bli upp till 30 centimeter hög.

Om du har tistlar i gräs mattan kan du försöka att trötta ut tistlarna genom att dra upp dem för hand men det går även bra att använda Roundup som ger ett långvarigt resultat eftersom det bryter ner tistlarna från roten. Weedkiller Videos

Webbplatsutforskare Webbplatsutforskare