Vad vet du om glyfosat ?

Vad vet du om glyfosat ?

Nu har vintermånaderna börja att nalkas. Om snön redan har kommit så är det dags att ta tag i skottningen. Så ta tag i snöskyffel och se upp så att du inte halkar och gör dig illa. Annars så är det bra att även njuta av snön och vintern, ta vara på dessa vinterdagar med att åka pulka och skidor och om det inte finns snö så kan det vara härligt att sitta inne och mysa framför brasan. Läs och lär så länge om kemiska produkter och glyfosat.

 

1/  Vad och hur används  glyfosat

Glyfosat  är de verksamma beståndsdelen i vissa ogräsbekämpningsmedel d.v.s. det medlet som tar död på ogräset och dess rötter. Ogräsbekämpningsmedel kallas också herbicider. Glyfosat är godkändt som verksamma ämnen i Sverige och EU. Det betyder att de får förekomma i produkter. För att produkterna ska få säljas i Sverige behöver varje enskild produkt vara godkänd av Kemikalieinspektionen.

Dem flesta kemiska produkter så som Roundup innhåller glyfosat men dem flesta sådana produkter används i jordbruket då för en yrkesmässig användning men några får även användas av konsummenter i hemmabruk. Det är viktigt att respektera dosering av Roundup så att produkten kan fungera och vara effektiv men även för allas säkerhet. Man kan köpa glyfosat hos alla kända återförsäljare av trädgårdsprodukter.

 

2/  Vilka fördelar men glyfosat ?

Glyfosat är en herbicid som används för att döda ogräs och andra oönskade växter. Växterna absorberar glyfosat systemiskt. Glyfosat är mycket effektiv och pålitlig.

Om du måste använda kemiska ogräsmedel, är glyfosat mindre skadliga för jord, vattenvägar och luft än andra produkter.

Glyfosat har en utpräglad systemisk effekt, vilket innebär att det efter upptagning snabbt transporteras runt till växtens alla delar. Plantan dödas genom att glyfosat hindrar bildning av vissa aminosyror i växtens enzymsystem. Glyfosat är ett totalbekämpningsmedel som har effekt mot i stort sett all växtlighet som det kommer i kontakt med. Se upp med växter som gror runt omkring ogräset.

Genom sin goda och breda effekt har glyfosat flera användningsområden. Det kan användas i stubbåker och i olika sådd tekniker så som före sådd eller mellan sådd och i fruktodlingar, i skog och mot icke önskvärd vegetation i plantskolor, betesmarker, gårdsplaner, grusgångar m.m. Webbplatsutforskare Webbplatsutforskare