Våren kommer – ta hand om din trädgård

Våren kommer – ta hand om din trädgård

Det är april och våren börjar krypa fram och värma upp naturen. Dagarna börjar att bli längre och solen kommer fram och skiner på våra växter. I april är det full fart med trädgårdsarbetet men med värmen och solen är det inte bara blommor som växer men även maskrosor och olika vanliga ogräs. Vad kan man göra för att bekämpa maskrosor och ogräs så som kirskål. Ja äntligen kan vi börja att spendera dagarna ute och ta vara på våra trädgårdar och rabatter.

1/ Dags för maskroser

Som sagt med värmen och solen så börjar det att gro. Det är dags igen fÖr dem kända maskrosorna. Ofta blir dem många och breder sig ut över gräsmattan och andra ställen i trädgården men hur bekämpar man maskrosor? FÖrst och främst så måste man vara ganska envis för att få bort dem eftersom dem invaderar lätt gångar och gräsmatta. Har du inte så mycket så går det bra att ta bort dem för hand, det är viktigt att du får upp hela roten varje gång. Olika verktyg finns för att förenkla ingreppet. Maskrosbekämpning kan även göras med en ogräsmedel så som Roundup. Det ger ett effektivt och långvarit reslutat.

Maskrosen kan även torkas och användas som te eller mot reumatisme och värk. För att göra ett maskroste så torka maskroserna på ett lakan i 4-5 dagar eller i nedersta delen av ugnen under 5-6 timmar (i låg temperatur). Sedan använder du dem torra blommorna som ett vanligt te att lägga i varmt vatten.

2/ Hur blir jag av med andra vanliga ogräs

Ogräset börjar att froda nu på våren så som åkerfräken även kallad rävrumpa som är en mycket vanligt förekommande ogräs. Det är krånligt att bekämpa åkerfräken / rävrumpa men om man vill lyckas så är det viktigt att ta bort sporaxen så fort du ser dem. Ta bort allting innan det hinner sprida sig. Annars kan man även välja ett kemiskt ogräsmedel så som Roundup.

Kirskålen sprider sig även lätt med hjälp av både rötter och frön. Om du vill bekämpa kirskålen kan du antingen klippa ner den, eller slå av fröställningarna innan den går i frö. Det lönar sig inte att försöka gräva upp den. Men det finns även ett annat sätt och  det är att kväva kirskålen. Klipp ner kirskålen till marken, lägg på blöta dagstidningar och och låt det vara i två år. Det gå även bra att använda Roundup mot kirskål.

Som alla olika ogräs så som bittercress så går det bra med en manuell behandling och känner man att man behÖver lite hjälp så kan även en kemisk produkt användas.

3/ Vad kan man plantera

Klematis kan planteras när som helst under året så länge jorden inte är frusen. Så passa på nu i april när frosten har försvunnit. Tänk på att klematis vill ha "huvudet i solen och fötterna i skugga" när du planterar. Använd gärna de senblommande klematis sorterna  för att ge vårbuskarna en andra blomning. Senblommande klematis förskönar när mycket annat i trädgården blommat över.

Du kan även plantera murgröna häck nu på att den inte vill ha fÖr soligt så plantera den på skuggsidan av trädgården.Webbplatsutforskare Webbplatsutforskare