vSommaren fortsätter – underhåll din trädgården

vSommaren fortsätter – underhåll din trädgården

Det är fortfarande sommar och det finns fortfarande mycket att njuta av i trädgården, många blommor pryder fortfarande rabatterna och grönsaksland sjuder av grönsaker , om du har tänkt på att ta bort ogräs och rensa. Det är även den en bra tid att annlägga en ny gräsmatta särskilt om du bor i norra delarna av Sverige bor du längre söderut så kan det vänta till tidig höst.

 

1)   Bra tid att ny gräsmatta

Det är en bra tid att anlägga en ny gräsmatta i dem norra delarna, bor man längre söderut så kan man vänta till den tidiga hösten. Det som är viktigt är att det finns forfarande värme kvar och jorden ska hållas fuktig och därmed är sensommaren och höstens regn idealiska. Sår man för tidigt så kan det finnas risk att sådden torkar ut.

Att förbereda jorden innan sådd är A och O.  Börja med att ta bort allt ogräs, rötter och stenar. Det är också viktigt att gödsla för att gräset ska få näring och bli slitstarkt mot bland annat ogräs. Innan du sår gräset så plana ut marken ordentligt och om det är stora ytor så kan du portioner upp gräsfröna och tänk på att så tätt så att får en tät gräsmatta. Men hur lång tid tar det? Det tar mellan två till fyra veckor innan du får en gräsmatta beroende lite på var du bor.

 

2)   Om vi talade ogräs

Det finns många olika ogräs men här tänkte vi ta upp några av dem. Vi börjar med Gråfibbla , det är en mattbildande ört med grågröna blad som växer med ytliga utlöpare. De blommar från juni till augusti med gula, lite maskroslika blommor på stänglar.  Har du fått gråfibbla i gräsmattan så kan du rensa bort det för hand det är i vanliga fall ganska lätt att få tag i dem och att få med sig hela växten upp. Man kan även välja en kemisk produkt som tar bort ogrÄset på mer långvarig sikt.

Groblad är ett fröogräs som har en mörkgrön färg. Eftersom det sprider sig genom sina frön så sprids grobladen snabbt. Man kan rensa bort dem för hand eller använda tex Roundup.

Klöver i gräsmattan är väldigt vanligt, om man vill få bort klövern måste man dra upp revorna och se till att dem inte går i blomm. Lättast och mest effektivt är en kemisk produkt särskilt på stora områden.

Tusenskönor som är så fina men om man verkligen vill ha bort tusenskönor kan man göra det för hand.  Blir det hål i gräsmattan kan du så i nytt gräsfrö. Ett annat alternativ är givetvist ett kemiskt medel.

Man kan även få kvickrot i gräsmattan och det finns tyvärr ingen snabb lösning som mot andra rotogräs så är det krångligt att rensa bort  om man inte vill använda kemikalier. Webbplatsutforskare Webbplatsutforskare